Zaštita privatnosti

Postupanje s ličnim podacima u Daorsonu

Opšte

Postupanje s ličnim podacima u Daorsonu

Mi u Daorsonu želimo da se osjećate sigurno prilikom našeg postupanja s Vašim ličnim podacima. Ovdje možete pročitati o tome šta su lični podaci, kako se prikupljaju i obrađuju i koja prava imate za dobijanje informacija, ispravljanje netačnih podataka ili prigovor na postupanje.

Uvod

Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Od 25. maja 2018. godine cijela EU ima zajedničku Uredbu o zaštiti podataka, GDPR (General Data Protection Regulation). Svrha je, između ostalog, postaviti veće zahtjeve na koji način kompanije i organizacije obrađuju lične podatke i digitalne tragove. Više o uredbi možete pročitati na web stranici Švedske uprave za zaštitu privatnosti (švedski: Integritetsskyddsmyndigheten) https://www.imy.se/.

Šta su lični podaci?

Lični podaci su podaci koji se odnose na Vas i koji Vas lično identifikuju. Primjeri ličnih podataka su ime, adresa e-pošte, telefonski broj, slika, zvučni zapis ili broj socijalnog osiguranja.

Ko je odgovoran za obradu ličnih podataka?

Za lične podatke odgovorno je Udruženje Daorson, org.br. 802492-6324, Barkvägen 5 D, 541 64 Skövde, Švedska.

Kako i zašto prikupljamo i obrađujemo lične podatke?

Opšte

Lični podaci mogu se prikupljati na različitim mjestima i u različite svrhe, zavisno od toga šta vi kao kupac radite na našoj web stranici ili u našoj e-trgovini. U nastavku su opisane različite svrhe.

Upravljanje kolačićima

Da biste mogli kupovati na web stranici Daorsona, Vaš preglednik mora biti postavljen tako da primate kolačiće. Kolačić je mala tekstualna datoteka pohranjena na Vašem računalu. Daorson koristi kolačiće kako bi Vam omogućio kao posjetiocu pristup različitim funkcijama web stranice, poput korpe za kupovinu i za ponavljanje pretraga koje ste ranije izvršili.

Takođe koristimo kolačiće za pohranjivanje nepersonalnih podataka o posjetama u Google Analytics, uslugu web analitike koju nudi Google, Inc. (”Google”).

Kolačić se čuva na Vašem računalu dok ga sami ne uklonite. Ako želite izbjeći pohranjivanje kolačića, možete isključiti funkciju u pregledniku.

Marketing na društvenim mrežama

Mi dijelimo nepersonalne podatke o ponašanju kao što su kupovine i pretrage putem društvenih mreža (kao što je Facebook, itd.) putem koda na web stranici. Facebook može povezati podatke o ponašanju s podacima pohranjenim na društvenim mrežama kako bi poslali ponude i prikazali oglase. Ako želite ograničiti ovu funkciju, učinite to u svojim postavkama na različitim društvenim mrežama.

Pri naručivanju u našoj e-trgovini

Pri naručivanju knjiga u našoj e-trgovini možete odabrati kupovinu na blagajni ili stvoriti korisnički račun. Kada kreirate korisnički račun i kada obavljate kupovinu, morate se složiti s našim uslovima ugovora. Lični podaci koje prikupljamo vezani uz vašu narudžbu i dostavu čuvaju se 36 mjeseci od trenutka isporuke. Toliko dugo imate pravo žalbe ili reklamacije prema švedskom zakonu. Nakon tog vremena, samo informacije u vezi s transakcijom bit će pohranjene ukupno 7 godina, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Te informacije tada ne mogu biti povezane sa vama kao osobom.

Recenzija pročitane knjige

Neko vrijeme nakon što ste kupili knjigu od Daorsona, e-poštom ćete dobiti molbu da recenzirate knjigu. Ako želite napisati recenziju, prijavite se putem svog korisničkog računa, a pri objavljivanju na web stranici pojavit će se Vaše odabrano ime. Ovaj zahtjev šaljemo Vam na temelju opravdanog interesa i ako ne želite primiti slične poruke, možete nam to javiti ili direktno otkazati putem podataka u poruci. Vaša recenzija ostaje sve dok ne zatražite da je uklonimo.

Slanje ponuda i novosti

Ako želite primati naše ponude, preporuke o knjigama, novosti i informacije, dajte svoj pristanak na to. Nakon prijema Vaših kontakt podataka slaćemo Vam relevantne informacije putem e-pošte, sms-a ili telefona.

U bilo kom trenutku možete opozvati svoj pristanak i izbrisaćemo Vaše lične podatke. Možete otkazati tako što ćete otkazati registraciju na novosti putem linka koji postoji u svakoj poruci ili ako nas kontaktirate.

Kontaktirajte nas

Možete nas kontaktirati putem kontakt obrasca, e-maila ili telefona. Pisani predmeti, uključujući lične podatke, čuvaju se 12 mjeseci nakon zaključenja slučaja.

Koje lične podatke dijelimo s drugima?

Opšte

Vaši lični podaci neće se prenositi izvan Daorsona osim postupanja u ime Daorsona da bismo mogli ponuditi naše usluge i ispuniti naše obaveze. Naši dobavljači i partneri takođe su dužni da s ličnim podacima postupaju prema važećoj Opštoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR).

Pored toga, Daorson može biti prisiljen na otkrivanje ličnih podataka prema zakonu.

Vaša prava

Opšte

Imate pravo na informaciju o podacima koji su registrovani o Vama. Takav zahtjev treba biti u pisanom obliku i poslan na info@daorson.se (ostali kontakt podaci nalaze se ispod). Za identifikaciju nam treba Vaš matični broj a podatke ćemo poslati u pisanoj formi na Vašu adresu prema matičnoj evidenciji.

Ako otkrijete netačne podatke o sebi, imate pravo tražiti da se oni isprave. Takođe imate pravo tražiti brisanje Vaših ličnih podataka s kojima postupamo. Na Vaš zahtjev ćemo također obavijestiti kome su informacije pružene.

Imate pravo zatražiti ograničenje pri postupanju s ličnim podacima ako dovodite u pitanje tačnost ličnih podataka, ako je postupanje s ličnim podacima zabranjeno a Vi odaberete ograničavanje postupanja s ličnim podacima umjesto brisanja, ako lični podaci više nisu potrebni u ranije svrhe ili ako imate zamjerki o postupanju. Ograničenje obrade ličnih podataka znači da se lični podaci anonimiziraju.

Ako ne želite primati reklame, ponude ili druge informacije, možete nas kontaktirati. U svim e-mailovima i tekstualnim porukama Daorsona takođe ćete pronaći link za otkazivanje slanja pošte.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili koristite neko od navedenih prava, molimo kontaktirajte nas na info@daorson.se. Da bismo Vas identifikovali u našem sistemu potreban nam je Vaš matični broj a eventualni izvodi se šalju na Vašu adresu prema matičnoj evidenciji.

Ako ste nezadovoljni Daorsonovom postupanjem s Vašim ličnim podacima ili odlukama u vezi sa zahtjevom za ostvarivanje nekog od Vaših prava, uvijek imate pravo da se obratite Švedskoj upravi za zaštitu privatnosti (švedski: Integritetsskyddsmyndigheten) https://www.imy.se/.

Kontakt podaci

Opšte

Daorson
Barkvägen 5 D
541 64 Skövde
Sweden

Tel: +46 72 270 73 30 (7 dana u sedmici od 8.00 do 18.00)

E-post: info@daorson.se

Kontakt

Daorson, Barkvägen 5 D, 541 64 Skövde, Sweden
+46 72 270 73 30
7 dana u sedmici od 8.00 do 18.00
info@daorson.se