Edhija Mahić, den enda bosniska författarinnan i Norge: Från flykt till stadsfullmäktige och författare

Av: Uzeir Bukvić

[Urval ur texten]

Edhijas Mahićs liv i boken Det ena är hjärtats hemland (Jedan je zavičaj srca) beskrivs enkelt och övertygande, i tydliga meningar och på ett språk där det finns några av särdragen av författarens hemland och familjespråksuttryck.

Med sin debutbok Det ena är hjärtats hemland, blev Edhija Mahić den enda bosniska författarinnan i Norge. Även om den bara nyligen har publicerats av Daorson förlag i Sverige, och av välkända skäl (coronapandemin) den ännu inte har presenterats för läsare, är den här boken redan av stort intresse för framtida läsare i Skandinavien och utanför.

Edhija Mahić/Privat album
Edhija Mahić/Privat album

Redan längesedan, år ’96, publicerade Maja Brkić, en flicka, den första poesiboken Dikter från Bosnien (Pjesme iz Bosne), men lämnade snart Norge och poesi och efter att ha studerat i Oxford började en avundsvärd karriär i England som politiker.

25 år senare publicerade Edhija Mahić från Ljubuški med permanent bostad i staden Trondheim, den tidigare norska huvudstaden, sin prosa med den poetiska titeln Det ena är hjärtats hemland. Hon är den enda kvinnliga författaren bland bosniska kvinnor i detta skandinaviska land. Jag blev mycket glad, men inte förvånad över utseendet på denna biografi om Edhija eftersom den faktiskt skrevs av livet och det bara var nödvändigt att ha styrkan och viljan att placera den i en bok.

Källa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uzeir Bukvić – Bosnien kan räddas av kvinnor

15 december, 2020

Monica Hirsch: Modet att minnas. Sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina

15 december, 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *