Akademisk målare Jusuf Jusa Nikšić har avlidit

Borta är maestro i sublim konst och den enastående andan…

Akademisk målare Jusuf Jusa Nikšić dog den 1 april 2020 i Mostar, Bosnien och Hercegovina, vid 95 års ålder. Han tillhörde generationen av konstscenens storheter i f.d. Jugoslavien och var känd som den långvariga ledaren för Mostars målarkrets.

Jusuf Jusa Nikšić (1925–2020)
Jusuf Jusa Nikšić (1925–2020)

Han föddes i Mostar den 4 februari 1925. Han tog examen från Statens skola för bildkonst i Sarajevo, fortsatte sina studier i Zagreb, tog examen från Akademin för brukskonst i Belgrad 1957 och började ställa ut redan 1953, mestadels Hercegovinas landskap, i en anda av associativ abstraktion, som mer eller mindre hela hans konstnärliga arbete bygger på.

I minne av flera Mostars generationer kommer hans imponerande målningar av Mostars Gamla stad (Kujundžiluk), detaljer om den historiska stadskärnan med Gamla bron och många fragment från det förflutna fulla av nostalgi för en stad och en tid som är borta. I sina nyare verk närmar sig Nikšić realismen där återigen dominerar ljusblinkar som under hans borste alltid är lika spektakulära, blinkande med materia som är mörk, kall, suddig och oviss.

Han var en av grundarna av Mostars Novembergrupp som grundades 1975. Tillsammans med Ismet Ico Voljevica och Vlado Puljić var han den obestridda symbolen för Mostars målare – bohemer, alltid för skämtet disponerade, glada och rara mostarianer (mostarbo). Hans bekanta tillägger honom också den skojiga, humoristiska ”vresiga mostarian” dragen, som med en speciell ironi och kritik brukade motsatta sig olika samhälleliga orättvisor och nonsens.

Jusuf Nikšić har vunnit flera utmärkelser, inklusive två på den prestigefyllda Sarajevo-salongen (1971 och 1973). Han valdes till lektor vid Konstakademin i Sarajevo 1974 och var kvar på den institutionen tills han gick i pension 1991.

Konstkritiker säger för Jusuf Jusa Nikšić att han var en maestro i sublim konst och en enastående ande. Som målare arbetade Jusa Nikšić ibland som scenograf och kostymtecknare vid Folkteatern i Mostar.

Källa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den 65:e Internationella bokmässan i Belgrad

2 april, 2020

Sarajevos filmfestival 2020

2 april, 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *