I försvar av friheten för konstnärligt uttryck: ”Schindlers hiss” av Darko Cvijetić

I anledning av den aviserade rättegången med vilken har det schweiziska företaget ”Schindler” från Zürich hotat vår framstående författare och medlem av Bosnien och Hercegovinas P.E.N. Center för att ha använt namnet på detta företag i titeln på romanen ”Schindlers hiss”, protesterar Bosnien och Hercegovinas P.E.N. Center starkt mot hotet mot författarnas frihet för konstnärligt uttryck.

Darko Cvijetić (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)
Darko Cvijetić (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Vi vill påminna om att Darko Cvijetić har mottagit ett antal utmärkta litterära priser i Bosnien och Hercegovina och regionen för denna roman, som publicerades förra året av Sarajevos bokförlag ”Buybook”, och en tyskspråkig utgåva skulle snart dyka upp.

Även om det är en fiktion är Darko Cvijetićs roman ett slående litterärt vittnesbörd om de fruktansvärda brott som begicks i Prijedor under kriget i Bosnien och Hercegovina, och dess titel erkänns som en metafor som hänvisar till historien om Steven Spielbergs berömda film ”Schindlers lista” om judarnas lidande under andra världskriget. Det schweiziska företaget ”Schindler”, som driver produktion av hissar, har även hotat med rättegången mot det tyska förlaget av Cvijetićs roman, vars advokat redan har svarat på klagomålet från det schweiziska företaget.

Bosnien och Hercegovinas P.E.N. Center
Bosnien och Hercegovinas P.E.N. Center

Vi i Bosnien och Hercegovinas P.E.N. Center anser att den aviserade rättegången från det schweiziska företaget är en olämplig kränkning av författarnas rätt till frihet för konstnärligt uttryck och protesterar starkt mot denna absurda reaktion, eftersom det är uppenbart att författaren i detta fall inte tänkte på något sätt äventyra det schweiziska hissföretagets rykte.

Bosnien och Hercegovinas P.E.N. Center (2020-04-07)

Källa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sarajevos filmfestival 2020

13 april, 2020

PEN/Opp fokuserar på Kinas förtryck av uigurer

13 april, 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *